V zadnjih letih je microneedling vedno bolj želen kozmetični postopek, saj je zelo učinkovit, ne vsebuje pa večjih invazivnih posegov. To je metoda, kjer drobne iglice stimulirajo naravne procese obnavljanja kože, posledica pa je bolj gladka, čvrsta in sijoča koža. Microneedling informacije na https://aikon-academy.com/izobrazevanja/microneedling/ vam bo predstavil vse kar morate vedeti. Ta članek pa vam bo na kratko predstavil, kaj ta postopek je, kakšne so njegove prednosti in ali je primeren za vsakogar.

Kaj je microneedling?

Gre za kozmetični postopek, kjer se uporablja naprava, ki je opremljena z drobnimi iglicami. Te iglice na površini kože ustvarijo tisoče majhnih vbodov. Mikro poškodbe kože, spodbudijo proces celjenja, to pa vključuje proizvodnjo kolagena in elastina. To sta dve ključni beljakovini, ki dajeta koži čvrstost in elastičnost. Zato je postopek označen tudi za kolagensko indukcijsko terapijo.

Postopek lahko izvajajo dermatologi in licencirani estetski strokovnjaki, na primer kozmetiki. Odločite se za strokovno izvedbo, saj to zagotovi pravilno globino vbodov glede na  vašo kožo in zmanjša tveganje za morebitne zaplete.

Kako poteka postopek?

Pred postopkom se na kožo nanese anestetična krema za večje udobje med postopkom. Po površini se nato pomikamo z napravo, ki ima vgrajene iglice. Te iglice pa ustvarjajo drobne vbode. Globina iglic se prilagaja težavam, ki jih želimo opraviti. Za bolj povrhnje težave, kot so drobne gube, se uporablja bolj plitek vbod, za težje težave, na primer brazgotine, se uporabi bolj globlji vbod iglic.

Po postopku se nanesejo še posebni serumi ali maske. Po tretmaju nastanejo mikrokanali, ki omogočajo boljšo absorpcijo aktivnih sestavin v kožo. Drobne poškodbe povzročijo, da je koža še nekaj dni po postopku rahlo rdeča, ampak se lahko takoj naslednji dan po postopku vrnemo v običajne aktivnosti.

microneedling

Katere težave lahko postopek odpravi?

Microneedling je vsestranski postopek, ki se uporablja za zdravljenje številnih težav s kožo, kot so:

  • Drobne gubice in linije, saj postopek spodbuja proizvodnjo kolagena in tako pomaga zgladiti drobne gube in pomaga izboljšati čvrstost kože.
  • Brazgotine po aknah so lahko zelo moteče in s tem postopkom spodbudimo obnovo tkiv in zmanjšamo brazgotine.
  • Pigmentacija je pogost pojav, posebej po nepravilnem izpostavljanju soncu in pri starostnih pegah. To lahko s postopkom popravimo in ten naredimo bolj enakomeren.
  • Zmanjšamo lahko videz razširjenih por, ker kolagen pomaga napeti kožo okoli por.
  • Strije in brazgotine se začnejo celiti in zmanjša se njihov videz.

microneedling

Prednosti microneedlinga

Največja prednost microneedlinga je, da ni invaziven postopek in je okrevanje zelo kratko. Koža se hitro regenerira, rezultati pa so vidni že po nekaj tednih, ko se poveča proizvodnja kolagena. Primeren je za skoraj vse tipe kože, saj ne uporabljamo kemikalij ali toplote. Moramo pa vseeno izbrati izkušenega izvajalca.

Možno ga je tudi kombinirati z drugimi kozmetičnimi postopki, kot je kemični piling, terapija z LED svetlobo, to pa dodatno izboljša rezultate.

Tveganja in stranski učinki

Ne glede na to, da gre varen postopek, se lahko pojavijo nekateri stranski učinki. Najpogosteje je to rdečica, oteklina in suhost kože. To običajno izzveni v nekaj dneh. Postopek naj za to izvede izkušen strokovnjak, da se izognemo okužbam in nepravilnim vbodom, kar bi povzročilo brazgotine.

Zaključek

Microneedling je učinkovita in varna metoda za izboljšanje videza kože brez invazivnih posegov. S spodbujanjem naravnih procesov obnavljanja kože pomaga pri različnih težavah, od drobnih gubic do brazgotin, pri tem pa ima minimalne stranske učinke. Za tiste, ki iščejo neinvazivno metodo za izboljšanje strukture in tona kože, je to odlična izbira, ki ob redni uporabi prinaša dolgotrajne rezultate.