Za zagotavljanje varnosti in reda na cestah in drugih asfaltiranih površinah je nujno, da je na njih jasno označena signalizacija, ki kaže, kje je/ni dovoljeno parkirati, kako se razvrščati na cesti in podobno. Da bi to dobro delovalo, morajo biti talne oznake jasno vidne. Nove talne označbe so narejene s pomočjo najkakovostnejših materialov, zato so obstojne vrsto leto. Seveda pa je treba (zelo) stare oznake vsake toliko časa osvežiti, da so spet dobro vidne.

talne označbe
Kolesarske steze morajo biti še posebej dobro vidne.

Kakšne talne označbe lahko srečate na cesti

Talne označbe se delijo na več vrst označb. Poznamo označbe na cestah, na parkiriščih, označbe za označevanje športnih igrišč, industrijskih površin in za barvanje kolesarskih in sprehajalnih površin. Ločimo še tankoslojne in debeloslojne označbe – slednje so običajno dražje, saj je ves material dražji od običajne barve, so pa zato bolj obstojne. Običajno se jih uporablja za izdelavo napisov in drugih oznak na cestiščih in parkiriščih. Izdelujejo jih s pomočjo hladne plastike in primernih orodij. Tovrstne označbe so zelo obstojne (če so kvalitetno narejene, zdržijo tudi do deset let), zato jih ne bo treba vsako leto obnavljati, kar pomeni, da bomo prihranili kar precej denarja, četudi bomo na začetku plačali malo več.

talne označbe
V garažnih hišah so tla gladka, zato je treba izbrati pravi material za talne oznake.

Talne označbe na cestah so namenjene različnim stvarem – ene ločijo vozne pasove, druge opozarjajo na spremenjen prometnim režim, spet tretje nas obveščajo o (ne)prednostni cesti itd. Vsem tem označbam je skupno, da morajo poskrbeti za prometno varnost, torej morajo biti vidne podnevi in ponoči, v suhih in mokrih razmerah in morajo biti odporne proti drsenju. Na cestah se za označevanje talnih označb uporabljajo različni stroji. Na parkiriščih se označbe riše s stroji ali ročno. Pri tem se uporabljajo še vnaprej pripravljene šablone, površine pa morajo biti popolnoma čiste in suhe. Talne označbe se uporablja tudi v skladiščih, na industrijskih površinah, hladilnicah in drugih večjih prostorih. Take označbe morajo biti obstojne, ker pa so tla v teh objektih ponavadi zelo gladka, vam pred začetkom risanja talnih označb svetujejo, kateri materiali bi bili primerni za barvanje tovrstnih površin.

talne označbe
Na igriščih je veliko talnih označb.

S talnimi označbami so označena tudi športna in druga igrišča. Tudi tu se uporabljajo vnaprej pripravljene šablone za različne vrste igrišč. Pri zarisovanju različnih igrišč je dobro, če za to pokličete strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami, saj so napake nepopravljive. Obstaja pa še ena vrsta asfaltiranih površin, ki se jih označuje s talnimi označbami. Gre za kolesarke in sprehajalne površine, ki so pri nas danes vse bolj priljubljene in uporabljene. Te površine se barva z enokomponentnimi barvami in dvokomponentnimi materiali. Te površine morajo biti še posebej dobro vidne in označene, sploh če kolesarka steza poteka po prometni cesti in od nje ni ločena z ograjo ali robnikom, saj se lahko v nasprotnem primeru hitro zgodi, da jo vozniki avtomobilov spregledajo in tako odvzamejo prednost kolesarjem ali jih zbijejo. Na cestah pa ste gotovo že kdaj opazili rumene ali bele trakove. Gre za začasne (ali trajne) trakove, s pomočjo katerih se preusmerja promet, če na delu ceste poteka gradnja ali kaj podobnega. Te trakove se da po prenehanju uporabe enostavno odstraniti, za seboj pa ne puščajo nobenih sledi, ki bi zmedle voznike.

Talne označbe so pomemben del prometne infrastrukture. Z njihovo pomočjo promet poteka varno in organizirano, zato je pomembno, da so vse talne oznake dobro vidne. Če so že zbledele, potem je nujno, da se jih čim prej obnovi.