Pogostokrat slišimo da so edini primerni žari za pripravo hrane na prostem tisti, pri katerih vzdržujemo ogenj z drvmi ali ogljem. Kajti ravno dim naj bi predstavljal tisti pristni okus hrane, pripravljene na žaru. V določeni meri to drži, saj ima dimljena hrana res svoj unikaten okus. Vendar se kljub temu ne smemo omejiti samo na to. Kajti sodobni plinski žari, ki niso samo (litoželezne) plošče z gorilnikom, so tudi eni izmed boljših kulinaričnih opcij za peko na prostem. Razne oblike površin za peko (kamnita plošča, ravna ali rebrasta plošča iz litoželeza …) v kombinaciji z ostalimi dodatki so idealne za unikatno pripravo različnih okusnih jedi, katerih ni mogoče pripraviti z navadnim žarom ali v navadni kuhinji. Plinski žari pa imajo poleg naštetih prednosti tudi to lastnost, da so praktični in funkcionalni. Kajti z njimi lahko pričnemo s peko takoj in ni potrebe po dodatnemu kurjenju. Tako lahko rečemo da so plinski žari v splošnem boljši od navadnih.